18-01-15

De blauwe economie (Gunter Pauli) *****

Wanneer en hoe is het zo verkeerd gelopen van onze manier om dingen te vervaardigen? We hadden nochtans maar om ons heen te kijken om voorbeelden te zien van hoe het duurzamer, properder, gezonder en, ja, zelfs efficiënter kan. Welkom in de wondere wereld van biomimicry.

Er zijn wonderbaarlijk veel processen die we van de natuur kunnen kopiëren om ons afval op te waarderen (niet noodzakelijk te recycleren), energie te genereren of gebouwen te doen weerstaan aan de ergste natuurrampen. Het boek ‘De blauwe economie’ van Gunter Pauli biedt er zo’n honderdtal alleen al –en zijn zoektocht naar andere voorbeelden is nog lang niet ten einde.

Een simpel voorbeeld: van de koffieplanten gebruiken we slechts 0,5% om onze koffie uit te vervaardigen. De rest verbranden we of laten we in velden rotten. Beide zijn uiteraard enorm belastend voor het milieu. Hoe kunnen we de 99,5% beter benutten? Blijkbaar zijn deze resten uiterst vruchtbare voedingsbodem voor het kweken van exotische, heel voedzame paddenstoelen (die voornamelijk in China voorkomen, maar door het gebruik van resten van koffieplanten tevens in Afrika en Zuid-Amerika makkelijk te kweken zouden zijn). De transformatie voor de koffieboeren zou miniem zijn, maar beter nog: het zou voor extra werkgelegenheid zorgen, een oplossing bieden voor lokale voedselproblemen, en nieuwe inkomstenbron vormen voor de koffieboeren.

Dit voorbeeld geeft het centrale idee van Pauli uitstekend aan: door beter gebruik te maken van de natuur, en van natuurlijke processen, kunnen we een duurzamer ecosysteem bekomen, maar kunnen we tevens meer jobs creëren en de welvaart behouden (zoniet verhogen). Het ontnuchterende achterliggende idee is dat al deze initiatieven voornamelijk lokaal zijn. Weg globalisatie, weg streven naar winstmaximalisatie voor ontoerekeningsvatbare multinationals. 

“Ecosystemen evolueren niet naar monopolies met enkele grote spelers die streven naar meer output van dezelfde gestandardiseerde producten (…) wel (naar het) afstemmen van talrijke kleinere bestanddelen” (p39)

Elk zijn eigen ding (onbewust) in dienst van het grotere goed. De voorbeelden van innovatieve (op de natuur gebaseerde) businessmodellen zijn nochtans verre van revolutionair, en al zeker niet ondoenbaar (velen worden nu reeds concreet gebruikt). 

  • Onze gebouwen verwarmen op de manier waarop termieten voor een constante temperatuur zorgen in hun nest;
  • Moermeibomen planten op onvruchtbare gronden om erosie tegen te gaan en er zijderupsen in te kweken, om de zijde op zijn beurt te gebruiken als vervanging van het schaarse Titanium in scheermesjes of in polymeren die we in cosmetica gebruiken
  • Als brandvertragers druiven en citroen-schillen gebruiken in plaats van op kankerverwekkende Broom gebaseerde oplossingen
  • Energie halen uit warmteverschillen (zoals de zebra) of uit algen (die dan nog eens vervuild water kunnen verversen en CO2 uit de lucht kunnen halen).

Voorbeelden genoeg…

Terug naar de eerste vraag: waar ging het dan verkeerd? Een van de oorzaken is volgens Pauli te vinden in het hardnekkig vasthouden aan achterhaalde managementprincipes bij gevestigde bedrijven.  Pauli kan het weten, hij is lang baas geweest van een grote Belgische multinational.

Veel van het denken in onze bedrijven (en als mens in het algemeen) gebeurt lineair, in plaats van cyclisch. Veel van onze focus ligt op recycleren, in plaats van op ‘upcycling’. We zitten vastgeroest in bepaalde denkpatronen, nochtans hebben we niet veel nodig om ons ervan te bevrijden, zoals de honderd voorbeelden uit het boek aantonen. Beter nog, in strijd met een van de grondregels van ons economisch denken (met name: dat we enkel efficiënter kunnen worden door meer te vervaardigen met minder mensen), toont dit boek aan dat we juist efficiënter kunnen worden door meer mensen aan het werk stellen.

Hoe? Gewoonweg door innovaties te kopiëren die de natuur reeds miljarden jaren met succes heeft toegepast. Het vergt enkel observatie en een open geest.

 

pauli,blauwe,economie,biomimicry,businessmodellen,innovatie

Gepost door Frederic De Meyer in literatuur, literatuur | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | | | | Pin it! | |  del.icio.us

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: serrurier paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.