08-08-14

Vakantieliteratuur (Terrin 'Blanco' * Welagen 'Het verdwijnen van Robbert' **)

Trouwe lezers van deze blog zullen het reeds weten: van slechte literatuur word ik kregelig. En deze kregeligheid heeft een onweerstaanbare neiging zich te gaan vermenigvuldigen wanneer ik het op vakantie krijg voorgeschoteld…

Het moet gezegd, op gebied van vakantieliteratuur heb ik reeds menige miscasting achter de rug. De “Confessions” van Rousseau doornemen in de week die ik op een houseboat op het Dal-meer in Cashemire doorbracht, was geen al te goed ingeving (al blijf ik alle andere herinneringen aan die week voor eeuwig koesteren). Jan-Karl Huysmans lezen op Bali was ook al geen te groot succes (al blijft de roman me bij om andere redenen).

Er kan natuurlijk steeds op veilig gespeeld worden. Maupassant lezen in Normandië, Paul Bowles in Marocco, Tagore in Indië. Nooit teleurgesteld. De auteur hoeft echter niet noodzakelijk aan de plaats gebonden te zijn alvorens de roman in kwestie aan de reisbestemming blijft kleven. Dostoïevski’s “Boze Geesten” lezen in Capadocië,  Hesse’s “Peter Camenzind” in Ceylon of Mysliwski’s “Over het doppen van bonen” in de Zwitserse Alpen (vorig jaar nog, op dezelfde plek als waar ik deze woorden schrijf), de lijst van boeken die naar mijn gevoel verbonden blijven met de plaats waar ik ze las, is –gelukkig maar- behoorlijk lang.

Voor dit jaar nam ik een wat eclectische selectie boeken mee. Voortgaande op mijn élan van vorige weken, nam ik twee Nederlandse auteurs mee wiens werk ik nog niet kende.

terrin Blanco.jpegNaar Peter Terrin was ik al een tijdje benieuwd. Ik had zijn laatste kunnen meenemen, maar, stel dat deze zo goed was dat ik zijn eerdere werk wou verkennen, bestond de kans dat ik door dit eerdere werk teleurgesteld zou zijn (zoals ik een beetje was met het werk van Herman Koch). Dus waarom niet beginnen met een eerder werk, en een auteur zien groeien doorheen zijn oeuvre. 

Dit is kennelijk geen onvoorwaardelijk goed idee. “Blanco” vertrekt weliswaar van een interessant uitgangspunt (in’t kort: een man wiens vrouw brutaal is vermoord tijdens een carjacking wordt neurotisch beschermend voor zijn zoon), dat uitnodigt voor wat verdere analyse, het ontrafelen van de moeilijke balans tussen het besef van zijn waanzinnige houding en de keurslijf van de fundamentele angst die hij zou hebben opgevat om het enige resterende deel van zijn gezin te beschermen. Niets van dit alles.  Terrin maakt er zich vanaf met inhoudloze zinnen (“Victor was weer alleen in zijn eigen stilte” p40), de nachtmerries die hij zijn personages oplegt doen geen enkele haar rechtop deinzen, en de makkelijke technieken als het herhalen van de openingszin in verschillende hoofdstukken (“Helena ligt met haar hoofd op de trottoirband”) mist alle effect.

De vakantie begint onder een ongunstig gesternte- op literair vlak dan, gelukkig maar.

robert welagen.jpegAls tweede neem ik “Het verdwijnen van Robbert” bij de hand. Een behoorlijk grappig boek over een schrijver die na de publicatie van zijn eerste boek tracht te verdwijnen (niet letterlijk, zoals ik eerst dacht bij het aankopen van het werk, maar eerder in de zin van ‘vergeten’, het achterlaten van een gekende vorm van bestaan).  Hoewel hier en daar ludiek, had ook dit uitgangspunt ruimte kunnen bieden voor diepgaandere reflecties (een combinatie van beide behoort tot het genie van slechts weinige auteurs).

Ik blijf op mijn honger zitten totdusver, en begin het me te beklagen dat ik geen gehoor gaf aan mijn eerste impuls om het werk van Virginia Woolf, James Joyce of Canetti in mijn reiskoffer op te nemen.

Maar goed, ik heb vijf boeken mee, van de drie resterende zijn  er twee die ik tot absolute zekerheden kan rekenen (Margueritte Duras en Alejandro Zamba). Dus neem ik het derde ‘risicoboek’ bij de hand. En van bij de eerste pagina’s van dat boek weet ik het al: dit is een werk dat onlosmakelijk zal kleven aan de plek waarop ik het gelezen heb.

...maar daarover meer in de volgende blogpost ;-)

 

Gepost door Frederic De Meyer in Algemeen, literatuur | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | | | Pin it! | |  del.icio.us

De commentaren zijn gesloten.