14-05-10

Le vice-consul (Marguerite Duras) **

De romans van Margueritte Duras lijken soms op een spel kaarten dat voortdurend dooreen wordt geschud. Dit levert interessante, betrekkelijk makkelijk verteerbare lectuur op wanneer het kader zich beperkt tot twee of drie personnages, die zich in een of twee ruimtes bewegen (zoals in het meeste van haar latere werk, ‘La Maladie de la Mort’ of ‘Yeux Blues, Cheveux Noirs’), maar doet de lezer ploegen wanneer er meer dan vijf personnages opduiken in een roman die zich afwisselend in Indochina (‘ergens langs de Mekong’), Calcutta en het ongewisse afspeelt.

 

Volgt u even mee:

 

(A)In de eerste pagina’s volgt men een zwanger meisje dat omwille van de zwangerschap door haar familie wordt verstoten, en een aantal jaar heen en terug langs de rivier Mekong zwerft. Dit levert een paar mooie beelden op waarin de honger bijna een personnage ‘an sich’ wordt.

 

(B)‘Zoom out’ op het meisje, ‘zoom in’ op de Franse ambassade in Calcutta, waar de ambassadeur en een zekere Charles Rosset het geval bespreken van een Franse Vice-Consul die zich in Lahore zou hebben misdragen. Introductie van een mysterie. Niet vergeten dat Duras danig sterk door het cinematografisch proces werd beïnvloed –de meeste van haar romans kunnen best als filmscripts gelezen worden.

 

(A)Het meisje bevalt en schuimt de markten af (waar?) op zoek naar blanken die haar kind zouden adopteren. Uiteindelijk slaagt ze erin om een blanke vrouw en haar dochter te overtuigen haar kind mee te nemen.

(achteraf gezien: vanaf dit ogenblik wordt het meisje een schim dat zingend dwaalt rond de Franse ambassade in Calcutta, vermoedelijk om zo dicht als mogelijk bij haar kind te blijven ? Valt niet uit te maken in de roman, gezien haar kind in geen enkel opzicht nog ter sprake komt)

 

(B)Terug naar ambassade (in de buurt van dewelke de zwerfster vertoeft) waar een groot bal wordt gehouden. De aanwezigheid van de Vice-consul zorgt er voor de nodige opschudding. Roddels, speculaties en lasterpraat over zijn gedrag in Lahore, vormen er de basis voor alle gesprekken. Iedereen volgt hem wanneer hij met de vrouw van de ambassadeur danst –ze kennen elkaar duidelijk van voor het bal, intiem zelfs, zo lijkt het-, die hem ondervraagt over wat werkelijk is gebeurd in Lahore, in welke geestesstaat hij er vertoefde. Hij lost niets, drinkt overmatig en wordt, roepend en tierend, schaamtelijk uit de ambassade gejaagd.

 

(C)De ambassadrice –die gekend staat om haar veelvuldige minnaars- gaat op reis met een aantal Engelsen en een medewerker van de ambassade die hoopt haar minnaar te worden. Ze blijven enkele dagen in een luxehotel in de delta van de Ganges –waar de zwerfster hen volgt en gadeslaat. De dagen worden gevuld met bizarre gesprekken tussen de personnages, die iets irreëels uitstralen, als bevonden ze zich buiten enige tijd of ruimtedimensie.

 

(B) Het boek eindigt met een gesprek tussen de Vice-Consul en de directeur van een Franse vereniging (er zijn verschillende gesprekken tussen beide doorheen het boek), waarin de Directeur nogmaals tracht te weten te komen wat er precies in Lahore is gebeurd, maar de Vice-Consul lost niets.

 

 

U ziet het, het werk biedt meer vragen dan antwoorden, de exacte aard van de relaties tussen de personnages is geen vaststaand gegeven, en zelfs de elementen die een antwoord zouden kunnen bieden (er worden wel hints gegeven over wat er in Lahore is gebeurd) worden overgoten met een zweem van waanzin of verwarring, zodat men uiteindelijk van niets meer zeker is.

 

Ik zei het reeds: Duras schudt graag met de kaarten, niet zo zeer in de verhaallijn –deze is redelijk rechtlijnig, maar in de evolutie van haar personnages (het groeiend inconsequente gedrag van de Vice-consul bijvoorbeeld) en in de verhoudingen tussen hen (de mysterieuze band tussen de Vice-consul en de vrouw van de ambassadeur).

 

Margueritte Duras lezen, het blijft een boeiende ervaring.

 

duras 1

Klik hier om het boek te kopen op Amazon Frankrijk: Le vice-consul

<-->

Gepost door Frederic De Meyer in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | | | Pin it! | |  del.icio.us

De commentaren zijn gesloten.