29-06-09

Honderd Zoenen (dichtbundel uitg. Terra)

Ik ben dit weekend (eindelijk) begonnen aan ‘De Wereld van Gisteren’ van Stefan Zweig, maar zal het waarschijnlijk niet uit hebben voor mijn vertrek naar Turkije volgende zondag.

 

Dit weekend heb ik ook wat tijd uitgetrokken om de dichtbundel ‘Honderd Zoenen’ van uitgeverij Terra door te nemen. Ik heb het boek cadeau gekregen voor vaderdag. Ik hou normaal gesproken niet zo van cadeau’s, maar van dergelijke dingen kan ik soms genieten, gezien het boeken zijn die ik me zelf nooit zou kopen, en ik er meestal toch iets van opsteek. In dit geval: hoe een ongelukkige of onzoorvuldige selectie van dichters een hele dichtbundel naar ongekende laagtes trekt.

 

Over de ‘usual suspects’ geen kwaad woord... ik ben reeds in het bezit van de verzamelde De Coninck en Nolens.

 

Ik ben geen onvoorwaardelijke Claus fan maar het gedicht dat in de bundel is gevat (‘Romantisch’) mocht me wel smaken. Mooie werken ook van Vroomkoning en de immer roerende Telligen. Knap werk van –voor mij- onbekenden Jean-Pierre Rawie en Ilja Leonard Pfeijffer. Leuke dingetjes van de bekenden, Gruwez, Komrij, Wigman, ...

 

Maar wat staan die allemaal te doen tussen vaak onthutsende, wansmakelijke gedrochten? Een klein voorbeeld:

 

“...

Maar als je droomt dat je een vlinder bent,

Kun je evengoed een vlinder zijn

Die droomde dat hij mens was.”

 

waarom? ...enige reden voor deze mening wordt ons niet gegeven in het gedicht, waardoor de hele gedachte –die misschien wel iets moois had opgeleverd, dat geef ik grif toe- in een non-gebeuren vervalt, een intellectuële singulariteit.

 

Of wat te denken over de ode aan Tom Simpson in een gedicht over de Tour de France. De link met het ‘zoenen’ uit de titel van de bundel? Hier komt ie:

 

“...

De spieren gespannen naar de sprint

En steeds die heilige hunker

Naar de kus van de niet misse Miss.”

 

 ...gesteld dat renners een godganse dag hun achterwerk en kuitspieren pijnigen om het enkele plezier een kus te bekomen van de lokale schoonheden, dan nog hadden ze zeker recht gehad op een iets meer doordachte beschrijving ervan dan het povere ‘niet misse Miss’. Tenzij de dichter in kwestie co-auteur is van de K3 stripreeks, dan geniet hij misschien een zeer lichte vorm van vergeving.

 

Het is een mooie gedachte een bundel te maken omtrent een specifiek thema, maar men mag van de ‘samenstellers’ ervan toch meer voorafgaand onderzoek en een ietwat meer gedurfde samenstelling verwachten dan wat hier wordt aangeboden: een samenraapsel van gedichten waarvan het enige criteria lijkt te zijn dat ze een bepaald woord –of een verwijzing ernaar- bevatten.

 

Gepost door Frederic De Meyer in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | | | | Pin it! | |  del.icio.us

Commentaren

Een draak Een draak van een geschenk. Voor volgende vaderdag een betere briefing of coaching. Benieuwd naar de lectuur van Stefan Zweig.

Gepost door: Patrick | 03-07-09

De commentaren zijn gesloten.